Möbler och arkitektur 

Visas vid begäran



Möbler

Jag har under de senaste 2-3 åren formgivit en fåtölj och tillverkat några prototyper på folkuniversitetets snickeri och tapetserar verkstäder.

Jag visar inga möbler här av upphovsmannamässiga skäl.


Förutom ett litet bord målat med ultramarin oljefärg. Skiva av vitt opalglas


Arkitektur

Några viktiga projekt

 Jag har medverkat i en del riktigt fina projekt och drivit några själv. De mindre glamorösa projekten har jag försöka ge uppdragsgivaren/brukaren  något mer än de förväntat sig. Det är en arkitekts skyldighet tycker jag. Det har varit utmanande ur olika aspekter. Både att få till funktionen men också att ge ett mervärde gestaltningsmässigt. Några projekt har varit komplexa bara p.g.a. sin storlek som tex Nya Karolinska i Solna NKS. Där jag medverkade som inredningsarkitekt i framtagandet av förfrågningsunderlaget. 

Men långt tidigare! Vi satt på Flintbacken nära Tantolunden på Södermalm, på Erik karlströms kontor. Året var 1983. Vi var inte många. Erik Karlström, Kjell Jensfelt, Gunnar Rydberg, Anna-Stina vår kamrer och allt i allo och jag nystöpt från Konstfack. Ett av de första projekten som jag medverkade i var ett kontorshus i centrala Göteborg,  "Asken i Göteborg". Det var White arkitekters i Göteborg som hanterade projektet.  Jag var ung handläggande inredningsarkitekt och fick åka till Götet på möten. Kul och spännande för en kaxig ung nyexad inredningsarkitekt. Erik som var briljant, visade upp allt sitt kunnande. Vi ritade allt möbler, gångjärn, handtag, mattor, belysningsarmaturer och tom el-hällarna var specialritade. I tidskriften Arkitekten stod det tråkigt nog "Handläggande arkitekt Sven Gruneau", inte lika kul! 


Kvarteret Asplunden på Kungsholmen

Ett restaureringsjobb med Stockholms landsting som uppdragsgivare.

White Arkitekter 

Mats Wåhlin ansvarig hus Arkitekt.

 Jag ansvarig Inredningsarkitekt och gestaltningsansvarig.

Någon sa "man är inte bättre än sitt senaste projekt".  En av de sista uppgifterna i min kariär var kanske inte så flådigt d.v.s. att rita om gamla Ågesta kärnkraftverk i Farsta. Det skall nu tjäna som en övningslokaler för brandförsvaret. Projektet var intressant på sitt sätt. En stor volym som måste hanteras. Jag som hade lovat mig att aldrig rita på ett kärnkraftverk. Efter 10 år som inredningsarkitekt och 28 år som hus arkitekt gick jag i pension vid 65 års ålder, år 2022. Jag kan säga att jag har ritat mycket lite hus sedan dess.  

Nu har jag tid att ägna mig åt att måla! 




Orangeri, Siggesta

White arkitekter.
Kjell Häggberg var ansvarig arkitekt och jag handläggande och gestaltande arkitekt.

Vintervyer. Orangeri på Siggesta Värmdö.

Jag vill ändå nämna ett projekt som ligger mig varmt om hjärtat nämligen Siggesta Orangeri på norra Värmdö. 

Min idé var att ställ ett orangeri mot en lada. Ladan fanns inte så den ritades också. Ett rum för växter som egentligen är ett Café.  Själva orangeriet var en solfångare med sin glasade fasad mot söder. Den alstrade värmen samlades genom ett sinnrikt fläktsystem upp och transporterades vidare via kulvertar till huvudbyggnaden. Stora delat av huskomplexet värms på detta sätt.  En bra uppdragsgivare, Olof Stenhammars med ett gäng duktiga medarbetare och den bästa av konsultgrupper, gjorde att byggnaden stod klart på mindre än ett år. 

Olof sa vid första mötet "Ni lär vara de bästa!" stämde nog inte på mig kände jag, men jag hade en lucka och kolegan Kjell Häggberg behövde hjälp. Som alltid är man fler i processen i framtagande av en byggnad. 

Många vill ta åt sig äran när det blir bra men ingen om något går snett. 

Jag har jobbat på arkitektkontor sedan 1983 som utbildad arkitekt. Tidigare som praktikant på BS-Konsult och hos Liss och Mossberg sedan 1980

Många projekt blev det genom åren, för många för att redovisas här. men det finns ett CV att tillgå. 


Nävekvarns Camping

Cedervall arkitekter

Servicehus vid nävekvarns Camping

                   Ladan var ide'n, korsat med den befintliga 1600-tals bruksmiljöns arkitektur. 

                   Industribyggnader med vita träfasader och röda foder och portar. 

En byggnad som skulle förta med de befintliga byggnaderna utan att efterapa.

                   Här göts kanoner, Kanske till Vasaskeppet?

Uteplats mot söder och reception mot norr. Dam och herrdusch anläggning i mitten. Ett modernt funktionshus i en historiskt känslig miljö med höga ekologiska ambitioner. Solen värmer vattnet på bodens tak och ger varmt vatten till duschar och värme. 

(Ps de röda knutarna och fönsterfodren skall vara vita med röda fönster . Väldigt dumt att det inte blev så, men man kan inte få allt.) 

Befintlig byggnad med Cafe'


Av någon anledning har jag ofta hamnat på projekt med K-märkta byggnader. Här ett grön märkta projekt, en 50-tals skola dvs Sätra skola i södra Stockholm. 

Nog så viktigt att ha de känsligaste arkitekthandskarna på sig i sådana projekt. 

Skolprojekt

Sätra skola 

Cedervall arkitekter

Tillbyggnad av en grönmärkt byggnad, ett Hisshus.


Tillbyggnad skolrestaurang Upplands Väsby

Cedervall arkitekter


Vidareutbildning till husarkitekt

Vid förra krisen i branschen 1992 så vidareutbilda jag mig till husarkitekt. Med Godkänt examensarbete 1996. Men 4 poäng saknades tyvärr. Tio år senare 2016 slutförde jag min utbildning. Jag satte mig på skolbänken igen i tre månader. Uppgiften som jag tog/fick i samråd med min Kursledare Marcus xxx var att att rita en tänkt vingård på vår jordbruksmark på Åland.
Jag hade varit i norra Spanien Bilbao och St. Sebastian och upp till i Riojaområdet. Bla besökt till provinshuvudstaden Vitoria de Gracie. Det var på en studieresa några år tidigare med Whitekamrater. 

Guggenheim muse'et i Bilbao

Otrolig arkitektur i provinshuvudstaden Vitoria de Gracie. 

Enkelt och fantastiskt!

Häftig inspirerande arkitektur i Riojaområdet

Jag hade besökt häftig vingårdar med arkitektur som var i världsklass vad gällde utmanande arkitektur. Mitt tilltänkta elevarbete var som sagt placerad på vår lilla jordbruksfastighet på Åland. Vi dvs Lena min dåvarande flickvän och jag hade några år tidigare planterat 30 vinplantor av frilandsvinet Solaris på vår släktgård. Vi gick med i Sveriges vinodlares förening. Kul årsstämma med mycket vin av skiftande kvalitet.

Mitt arbete blev godkänt så nu kunde jag ansöka till Sveriges arkitekter om att bli arkitekt SAR/MSA som jag också blev.
Jag vidare utbildade mig mycket för att jag var nyfiken och tillfälle gavs. Men även för att jag ville slutföra ngt som jag påbörjat.  


Frilands vinplantan Solaris planterades påsken 2011.


Anställningar

Anställningar som hos Erik Karlström arkitekter. White arkitekter, Lennart Bergströms, Birgitta Holm, och åter till White arkitekter. Sedan blev det Cedervalls arkitekter och sist men inte minst MAF arkitektkontor.  De var alla intressanta arkitektkontor på sitt sätt. 


Hedersamt var det ibland.
Äntligen får jag ut min arkitektexamen och hämtar diplom på Stadshuset får jag.  

Staden erkände mig som arkitekt iaf! 

Gruppbild från Stockholms Stadshus.

Create your website for free!